Ликовна култура 8


13. септембар 2020.

1. час

Добар дан децо!

Ове школске године из предмета ликовне културе обрађиваћемо следеће области:

1. Слободно компоновање
2. Визуелна метафорика и споразумевање
3. Контраст, јединство и доминанта у простору
4. Слободно компоновање и фантастика

Да се подсетимо:

Ликовна композиција се добија комбинацијама различитих ликовних елемената (тачка, линија, боја, облик, површина, текстура, светлост, простор) и представља начин повезивања тих елемената у јединствену целину.
У зависности од распореда елемената, композиција може бити:
Пирамидална - у основи има елементе груписане у облику пирамиде; Кружна/заобљена  - елементи су распоређени унутар круга или се шире из његовог центра;
Дијагонална - елементи су распоређени дијагонално и дочарава кретање и динамику елемената у простору;
Хоризонтална – елементи су распоређени водоравно, даје визуелни утисак мира, тока и хармоније;
Вертикална – елементи су поређани један изнад другог, даје визуелни утисак узвишености, израстања, духовности
Централна -  елементи су распоређени као слика и њен одраз у огледалу, лева и десна страна слике су уравнотежени а у централном делу су најчешће најважнији елементи слике.

Ваши задаци су следећи:

Користећи се камером мобилног телефона урадите следећих 5 задатака на задату тему:
1) Направите једну фотографију са јасно израженим контрастом. За ову фотографију примените црно-бели филтер на камери телефона како би контраст био израженији.
2) Направите једну фотографију на којој ће тема бити два или више елемената у непропорционалним величинама (пример: нешто велико поред нечега малог, танко поред широког и слично).
3) Направите једну фотографију на којој ћете елемент сликати из жабље перспективе (елемент, односно објекат фотографисања може бити било шта).
4) Направите једну фотографију на којој ће тема бити неки елемент који је стилизован. За овај задатак можете као објекте фотографисања користити знаке/пиктограме из ваше околине

* Да се подсетимо: стилизација је поједностављен приказ а пиктограм  је једноставан, стилизован цртеж који објашњава одређени појам, радњу, предмет, биће.

5) Направите једну фотографију у којој ћете „ухватити“ покрет.
 
6) Задњи задатак је практичан рад и пратите инструкције у туторијалу:


Користите блок број 5, темпере и/или водене боје. У зависности колико разводните боје, добићете различите ефекте приликом капљања на површину листа. Водите рачуна о хармонији боја приликом израде рада односно да у подједнакој мери користите и светле и тамне боје.
 
Рок за израду задатака је 30.09.2020.

Радове шаљите на следећу мејл адресу: milicanedeljkovicjankovic2020@gmail.com

Молим вас да наводите своје име, презиме и разред  у тексту мејла.

Уколико имате било каква питања или вам је потребна консултација, савет, сугестија, помоћ било које врсте контактирајте ме преко  наведене мејл адресе.