eTwinning пројекти

Etwinning пројекат: OUR HERITAGE, OUR TREASURE
 
Ученици шестог разреда учествовали су у Е-твининг пројекту: OUR HERITAGE, OUR TREASURE. Током рада на пројекту, сарађивали су са ученицима из Шпаније и Турске. Пројекат се заснивао на представљању своје и упознавању културе и традиције других народа.


 
eTwinning пројекат „We celebrate European Day of Languages
(Славимо Европски Дан Језика)

септембар, октобар 2021.
 
        На овом пројекту су радили ученици 4.разреда из истурених одељења у Језеру, Поповњаку и Дворишту, заједно са својом наставницом енглеског језика Мајом Медић. Циљ пројекта је био прославити Европски дан језика на један креативан и интересантан начин и тако проширити свест ученика о страним језицима и другим културама. У пројекту су учествовали бројни партнери из: Шпаније, Хрватске, Пољске, Босне и Херцеговине, Португалије, Италије, Македоније, Грчке, Албаније, Републике Чешке, Белгије, Турске, Јордана, Кипра, Словачке, Данске, Француске, Бугарске, Грузије, Румуније, Литваније, Јерменије, Украјине, Словеније и Србије. Пројекат је трајао два месеца и за то време ученици су урадили бројне активности: направили су разгледнице које су разменили поштом са својим страним партнерима, правили су дигиталне разгледнице  и изложбу, снимили су видео о себи и говорили речи на страним језицима, тражили су најдуже речи у свом језику, играли су разне онлине игрице и квизове. Поред већ поменутог циља, наши ученици су такође унапредили и своје знање енглеског језика јер су разгледнице писали на енглеском језику и целокупна комуникација са страним партнерима је била на енглеском језику.
 


 

Националне ознаке квалитета
за
eTwinning пројекте
 
            У септембру 2021. су званично објављена имена добитника Националних ознака квалитета за eTwinning пројекте. Међу награђеним наставницима налазе се и наставници наше школе, а то су наставници енглеског језика Маја Медић и Бојан Марковић. Наставница Медић је ознаку квалитета добила за пројекат „Languages United“ (Уједињени језици) кроз који су ученици 3. разреда у истуреним одељењима у Језеру, Поповњаку и Дворишту урадили многобројне активности како би прославили Европски дан језика. Наставник Марковић је ознаку квалитета добио за пројекат „Pets, Farm and Wild - Animals Around Us“ (Љубимци, домаће и дивље – животиње око нас). Ученици 6. разреда су радили на овом пројекту. 
„We’ve got news for you!“
„Имамо вест за вас“
eTwinning пројекат
 
        Пројекат „We’ve got news for you!“ је спроведен са ученицима 4.разреда у истуреним одељењима у Језеру и Дворишту 2020/21. школске године. У пројекту је учествовало укупно 5 ученика и на пројекту су радили на часовима енглеског језика са наставницом Мајом Медић. У пројекту су такође учествовали партнери из: Португалије, Грчке, Шпаније, Турске и Румуније. Циљ пројекта је био унапредити вештине писања наших ученика кроз форму часописа. Наши ученици су написали два дигитална часописа. У првом издању су представили себе и своју школу, а у другом издању су представили начин прослављања Нове године и Божића у нашој земљи. Ученици су заиста били вредни и мотивисани. Не само да су озбиљно схватили свој новинарски задатак, већ су и уживали читајући часописе наших партнера из страних земаља. Нажалост, због ситуације изазване корона вирусом, аутори пројекта су прекинули реализацију овог пројекта и самим тим није спроведен до краја. Издања часописа које су наши ученици написали можете погледати на следећим линковима  

Pets, Farm and Wild - Animals Around Us
 eTwinning
пројекат „Уједињени језици“
eTwinning project ’Languages United’
 
Пројекат „Languages United“ је реализован у трећем разреду у истуреним одељењима у Језеру, Поповњаку и Дворишту на часовима енглеског језика у школ. 2020/21. год. Аутори пројекта су из Украјине и Португалије, а учествовали су и партнери из: Италије, Шпаније, Турске, Шведске, Литваније, Грчке, Холандије, Ирске, Пољске, Француске и Србије. Пројекат је имао за циљ упознавање ученика са страним језицима и њиховим сличностима и разликама. Током пројекта, ученици су урадили бројне занимљиве активности: представили су себе снимивши видео, прославили су Европски дан језика прављењем постера са страним речима и играњем онлине игрице о страним земљама, писали и читали дигиталну књигу о безбедности на интернету, написали дигиталну књигу о празнику Halloween и играли игрице, певали песму Hello и превели је и певали и на српском језику, направили квиз о Србији и играли игрице о другим страним земљама, направили лого за пројекат, прославили су Божић (певање песме Звончићи, звончићи, прављење презентације о начину прослављања Божића у Србији и гледање презентација о другим земљама, прављење дигиталних честитки, снимање видео записа са честиткама на страним језицима и писање дигиталне књиге са честиткама на матерњем језику),  истраживање о националном цвећу своје и страних земаља (цртежи, дигитални цртежи, писање песама, прављење дигиталне баште, дописивање у интернационалним групама, квиз о цвећу), прославили Међународни дан матерњег језика (написали књигу о изрекама и идиомима, учествовали у заједничком онлине часу, повезивали идиоме са сликама, гласали за најинтересантнији идиом и играли онлине игрице) и на крају учествовали у евалуацији пројекта.
Продукте пројекта можете погледати на следећим линковима.
 
ПРОЈЕКАТ  LEARNING WITH GAMES
 

Ученици другог разреда у истуреним одељењима у Поповњаку, Језеру и Дворишту учествују у eTwinning пројекту Learning with games. Пројекат се реализује на часовима енглеског језика у школ. 2019/2020. год. Пројекат има за циљ да кроз разноврсне игровне активности мотивише ученике, учини наставу занимљивијом и самим тим унапреди код ученика знање енглеског језика. Ученици су играли: игру Сајмон каже и тако вежбали давање инструкција, игру змије и мердевине и тако вежбали бројеве, дигиталну игру памћења и тако вежбали вокабулар и игру погоди ко је вежбајући своје комуникационе вештине. 
 
ПРОЈЕКАТ DIVERSITY WITHIN UNITY
 
Ученици 4.разреда у матичној школи у Стењевцу и у истуреним одељењима у Поповњаку, Језеру, Дворишту, Пањевцу и Сладаји учествују у eTwinning пројекту под називом Diversity within unity. Пројекат се реализује на часовима енглеског језика са партнерима из Грчке у школ.2019/2020. год. Циљ пројекта је мотивисање ученика и њихово активно учествовање у настави, унапређење знања енглеског језика, развијање разумевања и толеранције према другим културама и развијање пријатељства између наших земаља. Ученици су разменили писма са ученицима из Грчке, разговарали са њима online, учили поједине речи на грчком језику и направили мини енглеско-српско-грчки речник, гледали снимке из грчког града Игоуменитса, направили презентацију о начину живота у нашој земљи, гледали презентације о начину живота у Грчкој, разменили божићне обичаје, направили заједнички лого пројекта, снимали видео о себи, својој школи и свом месту. Радећи на пројекту, ученици су такође развијали и своје дигиталне и интеркултурне компетенције.

Филмове које су ученици снимили о својим местима можете погледати на следећим линковима:
https://youtu.be/x_hUlAdbNnw
https://youtu.be/p-GjWFxy-_Y

Филмове које су ученици снимили о својим школама можете погледати на следећим линковима:
https://youtu.be/rlgCcxA3lG4  
https://youtu.be/ToH0YprltiY  
https://youtu.be/YEW7316U4QI 

Енглеско-српско-грчки речник који су наши ученици направили можете видети на следећем линку 
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1koOnvtUoJH-DBnr_bndWjOsHTllvAlTFtEE_c7gO9Do/edit?usp=sharing


Како наши ученици говоре грчки, можете погледати на следећим линковима:
https://youtu.be/DcHFQiU-Oww 
https://youtu.be/yn_ssV4KHVM 
https://youtu.be/Uu4VEJzg1DU  


Takoђе можете погледати и презентацију коју су наши ученици направили о томе како ученици живе у Србији

http://osstefannemanjastenjevac.nasaskola.rs/files/ETVIN/c2e17ee3.ppt
Завршни продукт пројекта је online презентација као резултат истраживања на пројекту, које су сличности и разлике између наших земаља. Презентација се налази на следећем линку http://prezi.com/view/kdlBJx09BpQ35O4v16rj/Naši učenici su u okviru projekta napravili i digitalni poster na temu Uskrs kako bi naše partnere upoznali sa načinom proslavljanja ovog praznika u našoj zemlji. Poster možete pogledati na sledećem linku
 
https://www.thinglink.com/scene/1314327358093656066


Пројекат "eTwinning Travel Agency"      
Ученици трећег разреда у истуреним одељењима у Језеру и Дворишту учествују у eTwinning пројекту под називом "eTwinning Travel agency". Пројекат се реализује на часовима енглеског језика у школској 2019/2020.год. Главни циљ овог пројекта је развијање компетенција за предузетништво код ученика. Поред поменутих ученика наше школе, у пројекту учествују и тимови из Пољске, Турске, Шпаније, Украјине и Финске. Ученици су се бавили темама како направити лого пројекта, како написати CV, како направити визит карту, како направити туристички аранжман и организовати путовање. Једна од пројектних активности била је и посета туристичкој агенцији "Амарис" у Деспотовцу 22.11.2019. Ученици су интервјуисали радника агенције не би ли се боље упознали са тим занимањем. Том приликом су сазнали нешто више и о најзанимљивијим дестинацијама и занимљивим догађајима у агенцији.Сви ученици коју су учествовали у овом пројекту су били подељени у интернационалне тимове и радили су на изради пословног речника који се тиче туристичке делатности и занимања. Продукт њиховог рада можете погледати на следећем линку  https://www.storyjumper.com/book/index/78754775/5e471e1eec299 .
Још један продукт пројекта је дигитална књига о путу у Лондон. Ученици су истраживали шта пут у Лондон подразумева: путовање, смештај, обележја, новчана валута, исхрана и како се кретати по граду. На крају истраживања осмислили су пут и направили следећу књигу   https://read.bookcreator.com/5CHnemTeKoTOX5gcYyNyoMQO7Yu1/h0_SuVt0Qt6MQ4Va8ihUaw .

Још једна од заједничких активности је и напунити кофер сувенирима из своје земље. Наравно не ради се о правом коферу, већ о дигиталном цртежу. Како изгледа тај кофер са сувенирима из Пољске, Украјине, Турске и Србије, можете погледати на следећем линку http://colorillo.com/bzf1?r44f4v 
Инспирисани немилим догађајима у свету изазваним корона вирусом, ученици су припремили збирку разгледница са погледима са својих прозора. Збирку можете погледати на следећем линку https://read.bookcreator.com/lZxRMxPxbXQOyrHEpeRuKe0WvjC3/PLAEaOHdRTG2da6QXtw59w


 
eTwinning конференција „Развијање кључних компетенција путем          
eTwinning пројеката“
 
Конференција  под називом „Развијање кључних компетенција путем eTwinning пројеката“ одржана је 6. септембра 2019.год. у Београду у хотелу „Метропол“. Присуствовали су сви наставници који су добили националне ознаке квалитета за своје eTwinning пројекте и том приликом су им свечано уручена признања. Ове године је награђено 309 пројеката у нашој земи. На коференцији су одржана следећа предавања:
  • Младен Шарчевић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
  • Ивана Вулић, Фондација Темпус
  • Гордана Чапрић, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања
  • Добринка Кузмановић, Факултет за медије и комуникације у Београду
Међу присутним награђеним наставницима, била је и наставница енглеског језика из наше школе Маја Медић. Наставница Маја Медић је добила националне ознаке квалитета за пројекте: „Christmas cards exchange 2018“, „The Cubs“,  „Our Small Homelands“ и „In English, please!“. Пројекти „Our Small Homelands“ и „In English, please!“ су успешно реализовани са ученицима трећег и четвртог разреда у истуреним одељењима у Језеру и Дворишту.
      OUR SMALL HOMELANDS (НАША МАЛА ДОМОВИНА) је еTwinning пројекат за школску 2018/2019 годину који реализује наставница енглеског језика Маја Медић са ученицима трећег разреда у издвојеним одељењима у Језеру и Дворишту. У пројекту учествује укупно 7 ученика. Поред нас, у пројекту учествује још 28 наставника са својим ученицима из 15 земаља (Ирска, Естонија, Хрватска, Турска, Француска, Италија, Шпанија, Летонија, Грчка, Румунија, Пољска, Литванија, Словачка, Бугарска и Норвешка. Аутори пројекта су Пољска и Словачка.
      Циљ пројекта је да ученици прикажу лепоте краја у ком живе, као и да се упознају са другим местима из којих долазе наши партнери. Активности су разнолике: писање заједничке електронске књиге, израда речника, снимање филмова, израда интерактивних игрица и квизова, кодирање и тд. Кроз пројекат, ученици унапређују своје знање енглеског језика, развијају дигиталне вештине и интеркултурне компетенције.


ПОГЛЕДАЈТЕ НА YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=31-UdXoUl54

https://www.youtube.com/watch?v=TZCNSeCogFA

 


 
 

        
      IN ENGLISH, PLEASE! (НА ЕНГЛЕСКОМ, МОЛИМ!) је eTwinning пројекат за школску 2018/2019 годину који реализује наставница енглеског језика Маја Медић са ученицима четвртог разреда у издвојеном одељењу у Дворишту. У пројекту учествују четри земље: Шпанија, Турска, Француска и Србија. Аутори пројекта су Шпанија и Француска.
       Циљ пројекта је да се ученици мотивишу да уче енглески језик и тако развију своје говорне вештине и вештине писања, да унапреде своје знање о другим културама, да науче да користе нове технологије и да развијају тимски дух. Ученици представљају себе и своје окружење користећи 2.0 алате, пишу писма својим партнерима у иностранству и комуницирају на енглеском језику.