eTwinning пројекти

 

Pets, Farm and Wild - Animals Around Us
 eTwinning
пројекат „Уједињени језици“
eTwinning project ’Languages United’
 
Пројекат „Languages United“ је реализован у трећем разреду у истуреним одељењима у Језеру, Поповњаку и Дворишту на часовима енглеског језика у школ. 2020/21. год. Аутори пројекта су из Украјине и Португалије, а учествовали су и партнери из: Италије, Шпаније, Турске, Шведске, Литваније, Грчке, Холандије, Ирске, Пољске, Француске и Србије. Пројекат је имао за циљ упознавање ученика са страним језицима и њиховим сличностима и разликама. Током пројекта, ученици су урадили бројне занимљиве активности: представили су себе снимивши видео, прославили су Европски дан језика прављењем постера са страним речима и играњем онлине игрице о страним земљама, писали и читали дигиталну књигу о безбедности на интернету, написали дигиталну књигу о празнику Halloween и играли игрице, певали песму Hello и превели је и певали и на српском језику, направили квиз о Србији и играли игрице о другим страним земљама, направили лого за пројекат, прославили су Божић (певање песме Звончићи, звончићи, прављење презентације о начину прослављања Божића у Србији и гледање презентација о другим земљама, прављење дигиталних честитки, снимање видео записа са честиткама на страним језицима и писање дигиталне књиге са честиткама на матерњем језику),  истраживање о националном цвећу своје и страних земаља (цртежи, дигитални цртежи, писање песама, прављење дигиталне баште, дописивање у интернационалним групама, квиз о цвећу), прославили Међународни дан матерњег језика (написали књигу о изрекама и идиомима, учествовали у заједничком онлине часу, повезивали идиоме са сликама, гласали за најинтересантнији идиом и играли онлине игрице) и на крају учествовали у евалуацији пројекта.
Продукте пројекта можете погледати на следећим линковима.
 
ПРОЈЕКАТ  LEARNING WITH GAMES
 

Ученици другог разреда у истуреним одељењима у Поповњаку, Језеру и Дворишту учествују у eTwinning пројекту Learning with games. Пројекат се реализује на часовима енглеског језика у школ. 2019/2020. год. Пројекат има за циљ да кроз разноврсне игровне активности мотивише ученике, учини наставу занимљивијом и самим тим унапреди код ученика знање енглеског језика. Ученици су играли: игру Сајмон каже и тако вежбали давање инструкција, игру змије и мердевине и тако вежбали бројеве, дигиталну игру памћења и тако вежбали вокабулар и игру погоди ко је вежбајући своје комуникационе вештине. 
 
ПРОЈЕКАТ DIVERSITY WITHIN UNITY
 
Ученици 4.разреда у матичној школи у Стењевцу и у истуреним одељењима у Поповњаку, Језеру, Дворишту, Пањевцу и Сладаји учествују у eTwinning пројекту под називом Diversity within unity. Пројекат се реализује на часовима енглеског језика са партнерима из Грчке у школ.2019/2020. год. Циљ пројекта је мотивисање ученика и њихово активно учествовање у настави, унапређење знања енглеског језика, развијање разумевања и толеранције према другим културама и развијање пријатељства између наших земаља. Ученици су разменили писма са ученицима из Грчке, разговарали са њима online, учили поједине речи на грчком језику и направили мини енглеско-српско-грчки речник, гледали снимке из грчког града Игоуменитса, направили презентацију о начину живота у нашој земљи, гледали презентације о начину живота у Грчкој, разменили божићне обичаје, направили заједнички лого пројекта, снимали видео о себи, својој школи и свом месту. Радећи на пројекту, ученици су такође развијали и своје дигиталне и интеркултурне компетенције.

Филмове које су ученици снимили о својим местима можете погледати на следећим линковима:
https://youtu.be/x_hUlAdbNnw
https://youtu.be/p-GjWFxy-_Y

Филмове које су ученици снимили о својим школама можете погледати на следећим линковима:
https://youtu.be/rlgCcxA3lG4  
https://youtu.be/ToH0YprltiY  
https://youtu.be/YEW7316U4QI 

Енглеско-српско-грчки речник који су наши ученици направили можете видети на следећем линку 
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1koOnvtUoJH-DBnr_bndWjOsHTllvAlTFtEE_c7gO9Do/edit?usp=sharing


Како наши ученици говоре грчки, можете погледати на следећим линковима:
https://youtu.be/DcHFQiU-Oww 
https://youtu.be/yn_ssV4KHVM 
https://youtu.be/Uu4VEJzg1DU  


Takoђе можете погледати и презентацију коју су наши ученици направили о томе како ученици живе у Србији

http://osstefannemanjastenjevac.nasaskola.rs/files/ETVIN/c2e17ee3.ppt
Завршни продукт пројекта је online презентација као резултат истраживања на пројекту, које су сличности и разлике између наших земаља. Презентација се налази на следећем линку http://prezi.com/view/kdlBJx09BpQ35O4v16rj/Naši učenici su u okviru projekta napravili i digitalni poster na temu Uskrs kako bi naše partnere upoznali sa načinom proslavljanja ovog praznika u našoj zemlji. Poster možete pogledati na sledećem linku
 
https://www.thinglink.com/scene/1314327358093656066


Пројекат "eTwinning Travel Agency"      
Ученици трећег разреда у истуреним одељењима у Језеру и Дворишту учествују у eTwinning пројекту под називом "eTwinning Travel agency". Пројекат се реализује на часовима енглеског језика у школској 2019/2020.год. Главни циљ овог пројекта је развијање компетенција за предузетништво код ученика. Поред поменутих ученика наше школе, у пројекту учествују и тимови из Пољске, Турске, Шпаније, Украјине и Финске. Ученици су се бавили темама како направити лого пројекта, како написати CV, како направити визит карту, како направити туристички аранжман и организовати путовање. Једна од пројектних активности била је и посета туристичкој агенцији "Амарис" у Деспотовцу 22.11.2019. Ученици су интервјуисали радника агенције не би ли се боље упознали са тим занимањем. Том приликом су сазнали нешто више и о најзанимљивијим дестинацијама и занимљивим догађајима у агенцији.Сви ученици коју су учествовали у овом пројекту су били подељени у интернационалне тимове и радили су на изради пословног речника који се тиче туристичке делатности и занимања. Продукт њиховог рада можете погледати на следећем линку  https://www.storyjumper.com/book/index/78754775/5e471e1eec299 .
Још један продукт пројекта је дигитална књига о путу у Лондон. Ученици су истраживали шта пут у Лондон подразумева: путовање, смештај, обележја, новчана валута, исхрана и како се кретати по граду. На крају истраживања осмислили су пут и направили следећу књигу   https://read.bookcreator.com/5CHnemTeKoTOX5gcYyNyoMQO7Yu1/h0_SuVt0Qt6MQ4Va8ihUaw .

Још једна од заједничких активности је и напунити кофер сувенирима из своје земље. Наравно не ради се о правом коферу, већ о дигиталном цртежу. Како изгледа тај кофер са сувенирима из Пољске, Украјине, Турске и Србије, можете погледати на следећем линку http://colorillo.com/bzf1?r44f4v 
Инспирисани немилим догађајима у свету изазваним корона вирусом, ученици су припремили збирку разгледница са погледима са својих прозора. Збирку можете погледати на следећем линку https://read.bookcreator.com/lZxRMxPxbXQOyrHEpeRuKe0WvjC3/PLAEaOHdRTG2da6QXtw59w


 
eTwinning конференција „Развијање кључних компетенција путем          
eTwinning пројеката“
 
Конференција  под називом „Развијање кључних компетенција путем eTwinning пројеката“ одржана је 6. септембра 2019.год. у Београду у хотелу „Метропол“. Присуствовали су сви наставници који су добили националне ознаке квалитета за своје eTwinning пројекте и том приликом су им свечано уручена признања. Ове године је награђено 309 пројеката у нашој земи. На коференцији су одржана следећа предавања:
  • Младен Шарчевић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
  • Ивана Вулић, Фондација Темпус
  • Гордана Чапрић, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања
  • Добринка Кузмановић, Факултет за медије и комуникације у Београду
Међу присутним награђеним наставницима, била је и наставница енглеског језика из наше школе Маја Медић. Наставница Маја Медић је добила националне ознаке квалитета за пројекте: „Christmas cards exchange 2018“, „The Cubs“,  „Our Small Homelands“ и „In English, please!“. Пројекти „Our Small Homelands“ и „In English, please!“ су успешно реализовани са ученицима трећег и четвртог разреда у истуреним одељењима у Језеру и Дворишту.
      OUR SMALL HOMELANDS (НАША МАЛА ДОМОВИНА) је еTwinning пројекат за школску 2018/2019 годину који реализује наставница енглеског језика Маја Медић са ученицима трећег разреда у издвојеним одељењима у Језеру и Дворишту. У пројекту учествује укупно 7 ученика. Поред нас, у пројекту учествује још 28 наставника са својим ученицима из 15 земаља (Ирска, Естонија, Хрватска, Турска, Француска, Италија, Шпанија, Летонија, Грчка, Румунија, Пољска, Литванија, Словачка, Бугарска и Норвешка. Аутори пројекта су Пољска и Словачка.
      Циљ пројекта је да ученици прикажу лепоте краја у ком живе, као и да се упознају са другим местима из којих долазе наши партнери. Активности су разнолике: писање заједничке електронске књиге, израда речника, снимање филмова, израда интерактивних игрица и квизова, кодирање и тд. Кроз пројекат, ученици унапређују своје знање енглеског језика, развијају дигиталне вештине и интеркултурне компетенције.


ПОГЛЕДАЈТЕ НА YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=31-UdXoUl54

https://www.youtube.com/watch?v=TZCNSeCogFA

 


 
 

        
      IN ENGLISH, PLEASE! (НА ЕНГЛЕСКОМ, МОЛИМ!) је eTwinning пројекат за школску 2018/2019 годину који реализује наставница енглеског језика Маја Медић са ученицима четвртог разреда у издвојеном одељењу у Дворишту. У пројекту учествују четри земље: Шпанија, Турска, Француска и Србија. Аутори пројекта су Шпанија и Француска.
       Циљ пројекта је да се ученици мотивишу да уче енглески језик и тако развију своје говорне вештине и вештине писања, да унапреде своје знање о другим културама, да науче да користе нове технологије и да развијају тимски дух. Ученици представљају себе и своје окружење користећи 2.0 алате, пишу писма својим партнерима у иностранству и комуницирају на енглеском језику.